Pređi na sadržaj

Mikroplastika

Mikroplastika predstavlja malene komadiće plastike koji mogu da završe u okeanu i potencijalno izazovu štetu po životnu sredinu. Većina potiče od razlaganja većih komada plastike u okeanu, ali neka može da potiče i iz njenog korišćenja u industrijskim i proizvodima široke potrošnje.

Muškarac koji reciklira plastičnu bocu

Osnovne informacije

Trenutno ne postoji jedinstvena prihvaćena definicija mikroplastike. U skladu sa smernicama različitih stručnih organizacija, smatramo da u mikroplastiku spadaju čvrste biološki nerazgradive plastične čestice koje nisu rastvorljive u vodi veličine do pet milimetara u prečniku. Te čestice potiču iz najrazličitijih izvora, pri čemu većina iz razlaganja većih plastičnih materijala u vodi (npr. plastične kese, boce i automobilske gume), kao i od osipanja sintetičkih vlakana iz tekstila prilikom pranja odeće i korišćenja čvrstih plastičnih abrazivnih kuglica ili druge mikroplastike koja se nalazi u nizu industrijskih i proizvoda široke potrošnje.

Zaštita naše planete

Shvatamo da postoji sve veća zabrinutost zbog potencijalnog ekološkog uticaja mikroplastike, pogotovo kada ona završi u okeanu. Zbog toga neprekidno uvodimo inovacije i tražimo načine da poboljšamo našu ambalažu i formulacije kako bismo zaštitili planetu i naše osetljive vodene ekosisteme.

Naš napredak i ambicija

Naše putovanje je počelo 2014, kada smo bili jedna od prvih kompanija koja je prestala da koristi sitne plastične abrazivne kuglice. One su korišćene u malom broju naših proizvoda za lepotu i ličnu negu zbog svoje mogućnosti da blago uklone mrtve ćelije kože sa njene površine. Danas koristimo alternativne sastojke za piling kao što su koštice kajsije, kukuruzno brašno, mleveni plovućac, silicijum i ljuske oraha.

Već šest godina, u sklopu svoje posvećenosti borbi protiv klimatskih promena i zaštiti prirode, fokusiramo se na to da naše formulacije postanu biorazgradive do 2030.

Deo toga je i naš proces uklanjanja drugih čvrstih polimera čija je biološka razgradnja spora i njihove zamene prirodnim ili biorazgradivim alternativama u svim našim proizvodima za kuću, lepotu i ličnu negu. To obuhvata:

  • Enkapsulante mirisa: to su mikroskopske kapsule koje omogućavaju korišćenje manje količine mirisnih sastojaka u proizvodima uz očuvanje dugotrajne svežine koju oni daju. Već smo zamenili enkapsulante korišćene u dezodoransima biorazgradivom alternativom a uveliko se trudimo da u svim našim proizvodima za kuću, lepotu i ličnu negu koristimo samo biorazgradive enkapsulante mirisa.
  • Sredstva za neprozirnost: ovi sastojci doprinose kremastom belom izgledu proizvoda i koriste se u nekim od naših proizvoda za čišćenje kože, negu kose i dezodoransima, kao i u nekim od naših tečnih deterdženata za veš. Uklanjamo biološki nerazgradiva sredstva za neprozirnost iz svih naših proizvoda, a kod nekih proizvoda ih zamenjujemo biorazgradivim alternativama.
Back to top