Pređi na sadržaj

Vazelin

Petrolatum, bolje poznat kao vazelin, u širokoj je upotrebi u proizvodima za lepotu i ličnu negu i ima jedinstvenu sposobnost hidratacije koja se ne može uporediti sa mnogim drugim mastima i kremama.

Žena koja ljubi bebina stopala

Jedinstvena sposobnost hidratacije koju ima petrolatum neuporediva je sa mnogim drugim mastima i kremama, od kojih neke ostaju samo na površini kože ili prebrzo ulaze u kožu i izlaze iz nje.

Originalni Unilever vazelin – Vaseline® gel – pomaže suvoj koži da se oseća bolje tako što zaključava vlagu u njoj i stvara zaštitni sloj ispod površine kože. Time što zaključava vlagu, Vaseline® gel pomaže u borbi protiv stanja kao što je perutava koža koja se ljušti i ubrzava prirodan oporavak kože.

Proizvodi za ličnu negu koji sadrže vazelin imaju dugu evidenciju bezbednog korišćenja, a Vaseline® je osnovni proizvod u ormarićima porodičnih kupatila kom se veruje duže od 145 godina. Danas je Vaseline® gel trostruko prečišćen i ima mnogo zaštitnih i preventivnih primena, od nege lepote do nege beba.

Odgovori na vaša pitanja

Odakle potiče petrolatum?

Sredinom 19. veka, radnici na prvim naftnim poljima u SAD našli su supstancu nalik želatinu koja se formirala na njihovim alatima i počeli su da je koriste kao mast za posekotine i opekotine. Hemičar Robert Česbro je otkrio kako da destiluje tu supstancu – petrolatum – u laganiju, prečišćenu verziju, koju je izneo na tržište kao Vaseline® gel. Od tada je popularnog Vaseline® gela postala ogromna zahvaljujući njegovoj delotvornosti kada se koristi samostalno, ali i kao sastojak u kozmetičkim i proizvodima za ličnu negu.

Da li je korišćenje Unilever proizvoda za ličnu negu koji sadrže pertolatum bezbedno?

Da. Petrolatum koji koristimo je velike čistoće koja zadovoljava farmaceutske standarde. Delotvoran je, podvrgnuti je obimnim procenama i bezbedan za redovnu upotrebu. Ovaj stav podržava broj regulatornih i zdravstvenih organa među kojima je Uprava za hranu i lekove, agencija koja je odgovorna za nadzor bezbednosti hrane i lekova u SAD, koja priznaje petrolatum kao sredstvo za zaštitu kože dostupno u slobodnoj prodaji.

Komandir Robert Peri, koji se smatra prvim čovekom koji je stigao na Severni pol, nosio je sa sobom Vaseline® gel za zaštitu kože tokom ekspedicije 1909. godine jer nije mogao da se zamrzne.

Back to top