Pređi na sadržaj

Fenoksietanol

Fenoksietanol je providna tečnost bez boje i sa blagim mirisom ruže, koje ima u prirodi, ali je češće sintetička. To je jedan od najčešćih konzervanasa koji se koriste u proizvodima za ličnu negu. 

Majka koja golica malo dete

Odgovori na vaša pitanja

U kojim Unilever proizvodima se koristi fenoksietanol?

Fenoksietanol koristimo u celom našem asortimanu proizvoda za ličnu negu, uključujući hidratantne kreme, sredstva za čišćenje, sapune, vlažne maramice i kreme za bebe. Koristimo ga i u nekim tečnim deterdžentima za veš.

Da li je fenoksietanol bezbedan za sve starosne grupe?

Fenoksietanol je dokazan kao bezbedan i efikasan konzervans. Različiti konzervansi deluju bolje u različitim proizvodima, a fenoksietanol je posebno delotvoran u blagim formulacijama koje su najbolje za bebe.

Naše procene bezbednosti pokazuju da je fenoksietanol delotvoran i bezbedan konzervans kozmetičkih proizvoda za sve starosne grupe u koncentraciji do 1%. To je u skladu sa nivoima dozvoljenim propisima Evropske unije.

Delotvorni konzervansi su posebno važni u proizvodima za decu jer su ona posebno osetljiva na infekcije. Na osnovu postojećih naučnih dokaza, fenoksietanol je potpuno bezbedan za sve starosne grupe, uključujući malu decu, kada se koristi u okviru propisanog nivoa. Kao kod svih sastojaka koje koristimo u proizvodima za održavanje dome i ličnu negu, uvek pratimo nova naučna istraživanja i nove regulative.

„Fenoksietanol je bezbedan i delotvoran u propisanim količinama i proizvodima za ličnu negu i u kozmetici... a njegova bezbednost podjednako u pogledu dejstva na zdravlje ljudi i na životnu sredinu obimno je dokumentovana.“

Phenoxyethanol as a Safe and Important Preservative in Personal Care J Krowka et al, Cosmetics & Toiletries (online: Apr 23, 2014); print 129(5) 24-27 (Jun 2014)
Back to top