Pređi na sadržaj

Plastične abrazivne kuglice

Plastične abrazivne kuglice smo prestali da koristimo 2014. reagujući na zabrinutost zbog nagomilavanja mikroplastike u okeanima i jezerima.

Bele plastične mikrokuglice

Ranije smo ih koristili u nekim proizvodima za piling. Danas koristimo alternativne sastojke za piling, što ljudima omogućava da budu sigurni da Unilever sredstva za umivanje i kupanje koja koriste ne doprinose nagomilavanju mikropalstike u svetskim okeanima.

Koje alternative za plastične abrazivne kuglice postoje?

Danas koristimo alternativne sastojke za piling kao što su koštice kajsije, kukuruzno brašno, mleveni plovućac, silicijum i ljuske oraha.
Odakle potiče mikroplastika u okeanima?

Mikroplastika potiče iz različitih izvora, u koje spadaju razlaganje većih plastičnih materijala u vodi, rasipanje sintetičkih vlakana iz tekstila prilikom pranja veša kod kuće i od malih plastičnih kuglica koje se koriste u nizu industrijskih i proizvoda široke potrošnje. Smatra se da je doprinos proizvoda za ličnu negu nivoima mikroplastike veoma mali.

Zbog čega je kompanija Unilever u prošlosti koristila plastične abrazivne kuglice?

Plastične abrazivne kuglice su se ranije nalazile u malom broju proizvoda za ličnu negu, kao što su sredstva za čišćenje lica, sapuni, gelovi za tuširanje i šamponi za kupanje. Koristili smo ih zbog toga što mogu nežno da očiste pore i uklone mrtve ćelije sa površine kože. Mnogo ljudi je uživalo u osvežavajućem osećaju koji se dobija zahvaljujući kuglicama, koje su se obično proizvodile od polietilena.

Da li su plastične abrazivne kuglice bezbedne?

Bezbednosnim procenama se došlo do zaključka da je polietilen, plastični materijal koji se ranije koristio za abrazivne kuglice, bezbedan za ljude i pri koncentracijama koje se obično sreću u životnoj sredini nije uočen nikakav efekat.

„Do danas je ostvaren značajan uspeh – kompanija Unilever je utabala put obećanjem da će do 2015. izbaciti iz upotrebe sve mikrokuglice.“

Tanja Koks, referent za plastiku u morima, Fauna & Flora International. Izvor: Savet za proizvode za ličnu negu
Back to top