Pređi na sadržaj

Natrijum lauret sulfat (SLES) i natrijum lauril sulfat (SLS)

Uklanjanje prljavštine sa odeće, sudova i naše kože važan je deo svakodnevnog života. Mnogi proizvodi, od sapuna i pasta za zube do deterdženata za pranje veša pene kada se koriste da bi se aktiviralo njihovo dejstvo čišćenja.

Dve nasmejane devojke koje peru sudove

Sastojci koji dovode do toga zovu se surfaktanti. Kada se koriste sa vodom pene i čine proizvod delotvornim u uklanjanju prljavštine. Dva surfaktanta koja na ovaj način omogućavaju da proizvodi budu delotvorni u čišćenju zovu se natrijum lauret sulfat (SLES) i natrijum lauril sulfat (SLS).

SLES i SLS se koriste mnogo godina i pokazali su se kao veoma bezbedni. Međutim, duži kontakt kože sa koncentrovanim SLES ili SLS može da izazove iritaciju. Zbog toga veoma pažljivo formulišemo naše proizvode kako bismo smanjili mogućnost iritacije uz očuvanje dejstva delotvornog čišćenja.

Odgovori na vaša pitanja

Da li su proizvodi koji sadrže SLES i SLS bezbedni za upotrebu?

Bezbednost SLES i SLS bila je fokus brojnih naučnih studija. Rezultati pokazuju da zabrinutost nekih koji ih povezuju sa oboljevanjem raka nije utemeljena. SLES i SLS se ne nalaze ni na jednoj od lista karcinogenih materija koje su sastavili cenjeni organi kao što su Svetska zdravstvena organizacija, Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma ili Evropska unija.

Naučna analiza nezavisnog Stručnog panela SAD za analizu sastojaka u kozmetičkim proizvodima (CIR) utvrdila je da su SLES i SLS bezbedni za upotrebu u kozmetičkim i proizvodima za ličnu negu.

Ovi surfaktanti su analizirani i u sklopu inicijative Procena rizika za ljude i životnu sredinu (HERA) u vezi sa sastojcima u evropskim proizvodima za čišćenje u domaćinstvu. Inicijativa HERA je dala nepristrasne, transparentne i naučno procenjene informacije o bezbednosti. Inicijativa HERA je došla do zaključka da su ovi surfaktanti bezbedni i da nisu razlog za brigu u vezi sa korišćenjem u proizvodima široke potrošnje.

Da li su SLES i SLS bezbedni za životnu sredinu?

SLES i SLS se biološki razgrađuju brzo i u potpunosti. Naše ekološke procene, u kojima je uzeta u obzir njihova široka rasprostranjenost širom sveta, pokazuju da nema razloga za brigu zbog trenutnih nivoa upotrebe.

Back to top