Pređi na sadržaj

Talk

Talk je materijal koji se nalazi u prirodi i koristi se samostalno kao puder i kao sastojak niza proizvoda za lepotu i ličnu negu.

Prosuta boca belog praška

Korišćenje talka je počelo 1890-ih, kada je prvi put upotrebljen za negu beba. Danas se koristi u brojnim kozmetičkim proizvodima širom sveta i pruža više koristi. Dobro deluje kao puder za telo jer veoma dobro upija vlagu. U puderima za lice nežno popunjava male prostore na površini kože i time joj daje mek, ravnomeran izgled. Takođe je veoma dobra baza za kozmetičke proizvode za šminkanje kao što su senke za oči i rumenila.

Unilever koristi isključivo talk kozmetičke klase. Postoji mnogo klasa talka koji se kategoriše na osnovu nivoa čistoće. U vrhu te skale čistoće se nalazi kozmetički talk koji zadovoljava najviše nivoe kvaliteta i bezbednosti. Talk kozmetičke klase se priprema mlevenjem talka iz rudnika koji su posebno odabrani zbog visokog kvaliteta i čistoće žila talka. Talk kozmetičke klase koristimo u nekim od naših proizvoda za lepotu i ličnu negu kao što su proizvodi za negu kože i dezodoransi.

Kada je u nekom od naših proizvoda prisutan talk, on je naveden na listi sastojaka na ambalaži.

Odgovori na vaša pitanja

Da li su proizvodi koji sadrže talk kozmetičke klase bezbedni za upotrebu?

Da. Bezbednost talka kozmetičke klase potvrđuju višedecenijski naučni dokazi u posedu organa širom sveta kao što su Uprava za hranu i lekove SAD i Naučni odbor Evropske komisije za bezbednost potrošača. Pored toga što postupamo u saglasnosti sa važećim zakonima i propisima, sprovodimo i sopstvene bezbednosne procene i pratimo nova naučna istraživanja.

Priča se da u talku može da bude azbesta. Da li je to tačno?

U kozmetičkom talku koji koristi kompanija Unilever nema azbesta. Koristimo isključivo talk najčistije klase koji je najvišeg dostupnog kvaliteta.

Da li vaši proizvodi izazivaju rak?

Ne, ne bismo izneli na tržište proizvod za koji smatramo da može da izazove rak kada se koristi. Veoma pažljivo se bavimo bezbednošću naših proizvoda, a naš Centar za bezbednost i zaštitu životne sredine brine o bezbednosti naših potrošača tako što prati nove naučne informacije o našim sastojcima.

Nedavno je vođena rasprava o tome da li talk sam po sebi može da izazove rak jer su neke posmatračke studije na ljudima pokazale da je korišćenje talka u genitalnom području povezano sa nešto višim rizikom od raka jajnika. Međutim, druge studije su pokazale da ova veza ne postoji. Te veze ne znače da talk može da izazove rak i ne postoji verodostojno biološko objašnjenje kako talk kozmetičke klase nanet na genitalije može da dovede do razvoja raka jajnika ili bilo kog drugog.

Procenili smo sve dostupne dokaze i utvrdili da je korišćenje talka u našim proizvodima i dalje bezbedno.

Back to top