Pređi na sadržaj

Titanijum dioksid

Titanijum dioksid je beli prah koji se izdvaja iz minerala nađenih u prirodi. Ponekad se naziva TiO2, beli titanijum ili CI 77891, a koristi se dugi niz godina u različitim proizvodima među kojima su hrana, farmaceutski proizvodi i kozmetika. Titanijum dioksid u hrani se obično navodi kao E171.

Odgovori na vaša pitanja

U kojim se sve oblicima titanijum dioksid nalazi i proizvodima za lepotu i ličnu negu?

Titanijum dioksid se proizvodi u pigmentnoj klasi ili nano klasi.

Titanijum dioksid pigmentne klase ima mnogo veće čestice nago nano klasa. Koristi se kao boja za izbeljivanje i posvetljavanje formulacija proizvoda. Titanijum dioksid nano klase se proizvodi sa veoma finim (nano) česticama, providan je i bez boje. Obično se koristi u sredstvima za zaštitu od sunca kao delotvorna zaštita od potencijalno štetnih UV zraka.

Da li je titanijum dioksid bezbedan?

Stručni organi širom sveta, uključujući Evropski naučni odbor za bezbednost potrošača (SCCS), Zajednički stručni odbor za aditive u hrani (JECFA) i Upravu za hranu i lekove SAD, smatraju titanijum dioksid bezbednim za korišćenje u kozmetičkim i prehrambenim proizvodima. SCCS odbor je procenio titanijum dioksid nano klase, a Evropska komisija ga je odobrila za upotrebu kao filter UV zračenja.

Kao i svi naši proizvodi i sastojci, titanijum dioksid koji koristimo zadovoljava najviše standarde u pogledu kvaliteta i bezbednosti, usklađen je sa svim važećim zakonima i propisima i prošao je naše sopstvene procene bezbednosti. Naši naučnici neprekidno prate najnovije naučne podatke i sigurni su da je titanijum dioksid koji se koristi u našim proizvodima bezbedan.

Da li treba da me brine korišćenje titanijum dioksida u pasti za zube?

Ne. Bezbednost titanijum dioksida koji koristimo u pastama za zube potvrdili su zdravstveni stručnjaci širom sveta. Koristimo ga u pastama za zube zbog bele boje, u obliku krupnijem od nano veličine kao što zahtevaju evropski propisi. To je odobreno sredstvo za bojenje u kozmetičkim proizvodima, a mi se pridržavamo svih propisa u vezi sa njim.

Da li postoje neke alternative za paste za zube koje sadrže titanijum dioksid?

Jedan broj pasta za zube ne sadrži titanijum dioksid, a neke od njih su Signal proizvodi (Signal Bio, Signal Nature Element, Signal White System, Signal Kids (Baby & Junior), Signal White Now Detox, Signal Anti-Cavity), Love Beauty and Planet i Schmidt’s Naturals.

Da li koristite titanijum dioksid u još nekim proizvodima?

Koristimo titanijum dioksid kao sredstvo za bojenje u nekim proizvodima za održavanje doma, uključujući deterdžente za veš, tablete za pranje sudova i kapsule za održavanje higijene WC šolja. Koristimo ga kao sredstvo za bojenje i u ograničenom broju prehrambenih proizvoda, na primer, u nekim od preliva i sladoleda.

Kako da znam da li neki proizvod kompanije Unilever sadrži titanijum dioksid?

Kada se koristi u proizvodima za kuću, lepotu i ličnu negu, titanijum dioksid je često naveden na listi sastojaka na etiketama proizvoda.

U prehrambenim proizvodima, titanijum dioksid je naveden na etiketi proizvoda kao E171 ili kao titanijum dioksid u zavisnosti od lokalnih propisa. U proizvodima za lepotu i ličnu negu, ovaj sastojak je naveden brojem indeksa boje (CI) CI 77891. Kada se u našim sredstvima za zaštitu od sunca koristi titanijum dioksid nano klase, na listi sastojaka je naveden kao „titanijum dioksid“ [nano].

U proizvodima za održavanje doma, prisustvo titanijum dioksida deklarisano je u skladu sa lokalnim propisima, koji mogu da se razlikuju širom sveta. U nekim zemljama, titanijum dioksid se ne deklariše ako se taj sastojak koristi samo u maloj količini. U drugim zemljama, titanijum dioksid je na listama sastojaka naveden u okviru grupe sredstava za bojenje. U Evropi, propisi zahtevaju da svi sastojci proizvoda za održavanje doma budu objavljeni na pratećem veb-sajtu. Stranicu sa informacijama o sastojcima naših proizvoda možete pronaći u odeljku „Šta se nalazi u našim proizvodima“.

Back to top